Beste Extinction Rebellion

Reactie op jullie eisen:

Beste Extincion Rebellion,

Het liefst had ik in de aanhef jullie natuurlijk in persoon aangesproken, maar jullie oproep is natuurlijk weer anoniem. Waarom is dat? Waarom doen linkse activisten dat toch altijd? Is dat niet laf?

Jullie huis staat in brand. Dan is het niet verstandig om te gaan mailen. Je kan dan beter de brandweer bellen. Maar niet getreurd, we hebben goed nieuws. Er is geen brand!

Volgens jullie hebben we nog maar een paar jaar om de aarde te redden. Niet echt een boodschap om erg serieus te nemen. Want die alarmistisch boodschap horen we al decennia. Sterker nog, we zouden al vergaan moeten zijn.

 

Het houdt natuurlijk een keer op met de geloofwaardigheid.

Weten júllie trouwens waarom al die voorspellingen steeds maar niet uitkomen? Reinier van den Berg, Al Gore allemaal schreeuwen ze moord en brand, maar de Armageddon blijft maar uit.

Hoe kan dat nou toch?

Hier kan je zien hoe het er met de hoeveelheid ijs op de Noordpool voor staat. Zeg nou zelf, dat valt niet tegen toch. Hoeveel miljoen vierkante kilometer ijs zat Al Gore er precies naast?

En wisten jullie dat in 2013 op de zuidpool recordhoeveelheden ijs werden waargenomen? In 2013 hè! Of was dat niet op het NOS Journaal met Gerrit Hiemstra?

Kortom, kunnen jullie nu eens precies omschrijven over welke crisis we het precies hebben? Want als je die niet nauwkeurig omschrijft, dan wordt het wat moeilijk om daarover te debatteren, nietwaar? Welke catastrofe hangt ons boven het hoofd en waar baseren jullie je dan op? Geen platitudes nu, gewoon een strikte omschrijving van alle ellende die op ons af zou komen en hoe je dat hebt verzonnen. Hoe ziet de klimaatnoodtoestand er nu precies uit? De ecologische ineenstorting.  Uit de cijfers van de VN blijkt dat er tot 2050 zo’n 2,5 miljard mensen bijkomen op aarde. Hoe kan dat als we in een crisis zitten en we in 12 jaar allemaal dood zijn? Is het al bij jullie doorgedrongen dat door een toename van CO2 in de atmosfeer woestijnen vergroenen? Zijn jullie daar niet blij mee? Wij wel.

Daarnaast stellen jullie eisen. Een eis gaat meestal gepaard met een ultimatum en een tegenreactie. Wat is die dan precies? En waarom menen jullie eisen te kunnen stellen? Hebben wij geen democratie, waarin besluiten worden genomen met meerderheid van stemmen? Erkennen jullie dat soms niet? Dat zou wel heel eng zijn. Waarom zou jullie mening belangrijker moeten zijn dan van al die andere Nederlanders?

Maar aan jullie eerste eis komen we graag tegemoet. Vertel de waarheid. De waarheid is dat het wat warmer geworden is sinds midden 19e eeuw. Welke problemen hebben wij daar eigenlijk mee gehad?  Sterven en niet meer mensen door de kou dan door hitte? Ondanks dat het IPCC in AR4 nog heeft weggemoffeld dat er geen relatie is tussen klimaatverandering en extreem weer, ontkend zelfs het IPCC dat nu niet meer. Is dat niet ontzettend geruststellend? Ja, het was een beetje warm in India de afgelopen tijd en de Helga van Leurs en Gerrit Hiemstra’s waren er erg druk mee, maar in Noord Amerika was het hele voorjaar extreem koud en er vielen ongekende hoeveelheden sneeuw. Was ons niet verteld dat “show will be a thing of the past”? Of waren jullie toen nog niet geboren?

Jullie tweede eis is al wat trivialer. Jullie eisen een rechtvaardige transitie. De eerste vraag is natuurlijk, wat is rechtvaardig in jullie ogen? Het is nogal een arbitrair begrip namelijk. Jullie eisen nul uitstoot van broeikasgassen per 2025. Nu ademt de mens CO2 uit, een broeikasgas. Betekent het dat we moeten stoppen met adem halen? Als jullie wat anders bedoelen moeten jullie misschien wat specifieker zijn met jullie eis. Als jullie bedoelen dat de energievoorziening uitstootvrij moet zijn in 2025, dan geeft dat slechts blijk van totale onwetendheid van het energievraagstuk. Denken jullie serieus dat bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens zonder gebruik van fossiele brandstoffen zouden kunnen worden geproduceerd? Maar ik geef jullie graag de gelegenheid om te onderbouwen hoe jullie dat zouden willen bereiken. Ik zie de berekening met belangstelling tegemoet. En o ja, de provincie Utrecht wil in 2040 ook al alle energie in de provincie opgewekt hebben. Wij vroegen: hoe dan? De onderbouwing ervan was echter totaal illusoir. Totaal onhaalbaar. En uiteraard ontbrak het aan de onderbouwing van kosten en wie deze zouden moeten dragen. Er zou 50% energie moeten worden bespaard. 50%! Lachwekkend. Er zouden zonneakers moeten komen ter grootte van het grondgebied groter dan de hele stad Utrecht. Wat denken jullie zelf?

En hoe goed denken jullie dat windmolens en zonneakkers, of intussen die krankzinnige drijvende zonnevelden op water, voor de biodiversiteit zijn eigenlijk?

Jullie laatste eis klinkt ook al bekend in de oren. Jan Rotmans, zelf verklaard professor met een zelfbedachte leerstoel, wilde de democratie ook al afschaffen. Welk ander politiek systeem stellen jullie eigenlijk voor? Een klimaat-Kim Young Un-staat?  Waarschijnlijk één waarmee jullie je zin krijgen en alle anderen het nakijken hebben. Is dat jullie idee van democratie? En wat nu als je weet dat een zeer ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking slechts een paar tientjes of het liefst niets wil bijdragen aan klimaatbeleid (als het er al wat toe zou doen wat Nederland doet). Wat doet dat met jullie gevoel voor democratie?

Waarom zijn jullie bereid om gearresteerd te worden? Onderschrijven jullie de Nederlandse wetten niet? Er zijn toch voldoende mogelijkheden om kenbaar te maken wat jullie willen zonder gearresteerd te worden? Waarom maken jullie daar geen gebruik van? Waarom zouden wij naar criminelen moeten luisteren? En waarom zouden anderen jullie hinder moeten accepteren? Als zij nu ook eens de wet negeren en tot eigenrichting tegen jullie over gaan? Doen jullie dan wel een beroep op de wet?

En dan jullie wetenschap. Hoe komt het toch dat er helemaal geen versnelling van de stijging van de zeespiegel is. Die stijgt, al eeuwen, maar niet versneld. Waar halen jullie dat vandaan?  Lezen jullie alleen de politieke samenvatting van het IPCC die door veelal niet wetenschappers is opgesteld? Kennen jullie Donna Laframboise die onderzoek deed naar het IPCC? Bekijk haar leerzame interview eens. Spoiler alert: het is allemaal politiek. Maar dat wisten jullie allang, want daarom roepen jullie op om nog meer van onze welvaart over te maken naar “onderdrukten”, Wie dat dan ook mogen zijn. Want die lijden het meest. Natuurlijk lijden die het meest door de politieke structuur van hun veelal tribale autoritaire samenlevingen, maar het staat jullie vrij al je geld aan hen te geven, je smartphones weg te doen, niet meer op vakantie te gaan. Feit is alleen dat D66 en GroenLinks kiezer het meest in het vliegtuig stappen

Tot slot nog even het Klimaatakkoord van Parijs. Een vrijblijvende intentieverklaring (check artikel 28 even voor de zekerheid nog eens) waaraan alleen wat landen in Europa zich houden. Nou ja, ze zeggen dat ze zich eraan willen houden, want geen enkel land haalt die doelstellingen. Heeft ook weinig zin, want dat akkoord zou slechts een mindere stijging van 0,05 graden in het jaar 2100 opleveren. En is het jullie ook al ontgaan wat er in Katowice is afgesproken? Zeg eens eerlijk: ja hè. En weten jullie al in welke mate het IPCC de klimaatgevoeligheid van CO2 naar beneden heeft bijgesteld? Zeg eens eerlijk, jullie hebben geen idee hè?

Als het echt allemaal zo dramatisch is, dan zijn jullie zeker voor kernenergie. Het wordt er anders niet geloofwaardiger op. Of thorium, misschien? Want als jullie daar tegen zijn dan valt het klaarblijkelijk ook volgens jullie wel mee met die klimaatcatastrofe. Dan rest er slechts een politieke ideologie. Een hele enge. Dat dan weer wel.

Tot slot. We maken ons een beetje zorgen om jullie. Gaat het wel goed met jullie? Kunnen jullie nog wel plezier maken? Je bent maar één keer jong en zeker als je denkt dat de aarde vergaat over 2, 3 of 10 jaar, zou juist dat reden moeten zijn om van het leven te genieten. Doe dat nou, want de regeringen van China, India en al die andere landen die veel meer CO2 uitstoten dan wij (Nederland slechts 0,35%) gaan echt hun eigen mensen niet in het donker laten zitten of hun reislust beteugelen.

Veel plezier en alvast een fijne zomervakantie? Waar gaan jullie heen? Wij gaan vliegen.

Groeten,

René Dercksen

PVV Utrecht